22 Οκτ 2009

Κοίτα τι διάβασα τυχαία στην... Banknews....αναμένονται ακραία φαινόμενα

Σε θέση… οσφάιντ βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες και πάντως τις μεγαλύτερες του κλάδου, με πρόταση για κοινοτική οδηγία, την οποία φέρνει πρώτη φορά στο φως στην Ελλάδα το “B”!Η Κομισιόν, με πρόσφατη πρότασή της για την επιβολή αυστηρού ορίου στο διατραπεζικό δανεισμό, ορίζει την έναρξη μιας δύσκολης αντίστροφης μέτρησης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, την ώρα που οι τράπεζες της χώρας μας κάνουν… πρωταθλητισμό χρηματοδοτικών ανοιγμάτων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και χωρίς την άφθονη ρευστότητα που έχουν αντλήσει είναι κοινό μυστικό, ότι θα βρίσκονταν προ πολλού στο «κόκκινο».

Στο άρθρο 2.1 πρόσφατης οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, η Επιτροπή προτείνει «τον περιορισμό όλων των διατραπεζικών ανοιγμάτων στο 25% των ιδίων κεφαλαίων ή εναλλακτικό όριο 150 εκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το ποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο».

Πίσω από αυτή τη «στρυφνή» τεχνοκρατική απειλή κρύβεται μια σοβαρή απειλή για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα, που έχει δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο, λόγω της κρίσης, δυσθεώρητες υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ, ώστε να διασωθούν οι ισολογισμοί από όλες τις πιέσεις που έχει προκαλέσει η δυσμενής συγκυρία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το χρηματοδοτικό άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα δεν είναι απλώς μεγάλο, αλλά… κολοσσιαίο: με ίδια κεφάλαια περίπου 36,6 δις. ευρώ συνολικά, έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 45,8 δις. ευρώ, δηλαδή το άνοιγμα δεν αντιστοιχεί στο 25% των κεφαλαίων τους, αλλά στο 125%!

Ουσιαστικά, με την πρόταση οδηγίας της Κομισιόν, που αναμένεται να έχει εκδοθεί εντός του 2010 και να ακολουθήσει τη διαδικασία της ενσωμάτωσης στις εθνικές νομοθεσίες των χωρών, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογίκευση αυτών των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, που σημαίνει πρακτικά, ότι πολύ σύντομα οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει.

Σήμερα, οι τράπεζες παρουσιάζουν την υψηλή κερδοφορία που όλοι γνωρίζουν ακριβώς χάρη στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, που αξιοποιούνται για να «επουλώνονται πληγές» των ισολογισμών, τις οποίες οι περισσότεροι τραπεζίτες αποφεύγουν να περιγράψουν ανοικτά για ευνόητους λόγους.

Με το δανεισμό από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1% σήμερα, οι τράπεζες τοποθετούν τεράστια ποσά κυρίως σε κρατικούς τίτλους, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν μεσολαβητές για το δανεισμό του Δημοσίου από την ΕΚΤ, με ασφαλές κέρδος 4% από τη διαφορά ανάμεσα στο βασικό επιτόκιο του ευρώ και τα επιτόκια των κρατικών τίτλων (γύρω στο 5%).

Με αυτό το ιδιότυπο «αεροπλανάκι», όπου οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, αγοράζουν κρατικούς τίτλους και τους δεσμεύουν πάλι στην ΕΚΤ για νέα άντληση ρευστότητας, οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν καταφέρει να «ισοφαρίσουν» με το παραπάνω τις απώλειες από τις περισσότερες άλλες βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, τα προβληματικά δάνεια και την απαξίωση βασικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Ο κίνδυνος από αυτή την πρακτική, για τον οποίο ανησυχεί η Κομισιόν, είναι να βρεθούν με τέτοια μεγάλα ανοίγματα οι τράπεζες εκτεθειμένες, όταν η ΕΚΤ κρίνει ότι ήλθε η ώρα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για να αποσύρει ρευστότητα από τις αγορές, επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει ανακάμψει και θα απειλείται πλέον από την αναθέρμανση του πληθωρισμού. Με τα σημερινά δεδομένα των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, κάθε μονάδα αύξησης των επιτοκίων συνεπάγεται απώλειες 450 εκατ. ευρώ! (από Banknews).

Θυμήθηκα ότι το *ΠΑΝΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ* έγινε *ΠΑΝΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΧΡΗΜΑ*

Περί χρήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: