29 Ιαν 2011

Περί χρήματος ο Λόγος



Όταν κάποιος λέει ότι τα λεφτά κάνουν τα πάντα, να ξέρετε: δεν έχει λεφτά και ούτε είχε ποτέ . H ζωή αποδεικνύει ότι τα χρήματα ποτέ δεν εμπόδισαν κάποιον να γίνει ευτυχής ή δυστυχής* . Επιπλέον κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κέρδη τα οποία αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο και που να μπορούν να ανταμείψουν την απώλεια της ψυχικής γαλήνης. Γι αυτό το λόγο ως σώφρονες πρέπει να δεχθούμε όσα λιγότερα έχουμε για να έχουμε τις λιγότερες ανησυχίες.

Εάν ο άνθρωπος κυνηγάει τα λεφτά, είναι άπληστος, εάν τα φυλάει είναι τσιγκούνης, αν τα ξοδεύει είναι σπάταλος, αν δεν έχει λεφτά τότε είναι ανίκανος, αν δε θέλει να τα έχει τότε είναι άβουλος. Εάν τα έχει από κληρονομιά είναι χαραμοφάης και αν τα μάζεψε δουλεύοντας σκληρά όλη του τη ζωή οι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν ως βλάκα ο οποίος τίποτε δεν είδε στη ζωή του εκτός από τη δουλειά. Συνεπώς πλούσιος είναι αυτός που του φτάνουν τα λεφτά που βγάζει. Αν πάλι δεν βγάζει τότε να μάθει να είναι ελεύθερος. Για να είναι ελεύθερος, πρέπει να μάθει να είναι φτωχός . Επειδή η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο για αυτό τον λόγο βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν χρήματα δίχως να κάνουν ανθρώπους.

Τέλος μη λησμονούμε την αγάπη. Καθώς αυτή καλύπτει πλήθος αμαρτιών, όπως το χρήμα σκεπάζει πλήθος σκανδάλων. Εξάλλου ο πλούτος και η φτώχεια γεννούν τις ίδιες αρρώστιες .

Ο Χάρος μόνο μια δουλειά κάνει δίχως ψεγάδι

που δεν περνούνε τα λεφτά καθόλου εις τον Άδη

(Μαντινάδα του Μ. Καρπουζάκη)


Περί χρήματος από την Πυξίδα των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: