6 Μαρ 2010

Βραβεύσεις Ελληνίδων επιστημόνων

Ελληνικό χρώμα είχαν τα φετινά επιστημονικά βραβεία UNESCO - L'Oreal «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη». Η 34χρονη λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Ειρήνη Μαργιολάκη ήταν μία από τις βραβευθείσες, χθες στο Παρίσι, σε μια λαμπρή τελετή στο κτίριο της UNESCO. Παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια της γ.γ. της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα

Επιπλέον οι εφετινές δικαιούχοι, που λαμβάνουν και έπαθλο 10.000 ευρώ η καθεμία, είναι:


Η δρ Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου , ερευνήτρια Γ΄ στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία βραβεύθηκε για τη μελέτη του ρόλου της κυτταροκίνης ακτιβίνης-Α στην καταστολή ανοσολογικών αποκρίσεων σε αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα που στοχεύει στην ανάπτυξη ειδικών ανοσοθεραπειών για την πρόληψη και την προστασία από αυτές τις παθήσεις.

Η δρ Δήμητρα Τζέλη, ερευνητική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βραβεύθηκε για τις υπολογιστικές μελέτες των ιδιοτήτων μικρών και μεγάλων μορίων τα οποία έχουν εφαρμογές στην Αστροφυσική, στην κατάλυση, στη μικροηλεκτρονική, στα νανο-υλικά, στους χημικούς αισθητήρες, στην οπτική και σε βιολογικά συστήματα.

Η δρ Αγγελική Χρόνη, ερευνήτρια Β΄ στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η οποία βραβεύθηκε για τις μελέτες της στην πορεία παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, που έχουν στόχο την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην εμφάνιση και στην εξέλιξη αυτών των παθήσεων και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=302593&ct=33&dt=02/12/2009

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=138195

Δεν υπάρχουν σχόλια: