1 Μαρ 2011

Η Πλάνη για το βακτήριο της ΝΑΣΑ (ύπαρξη εξωγήινης ζωής)

Το να αναπαράγει κάποιος μπλόκερ μια είδηση φάρσα που πλησιάζει το όριο προπαγάνδας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ιδίως στην Ελληνική μπλοκόσφαιρα. Το λέω αυτό γιατί και εγώ έχω πέσει θύμα αυτής. Δείτε όμως ακόμα η ίδια η ΝΑΣΑ (ένας επιστημονικός οργανισμός), ένα υψηλού κύρους περιοδικό το «Science» με το άρθρο με τίτλο «Ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτύσσεται με τη χρήση αρσενικού αντί φωσφόρου» και η είδηση για ύπαρξη διαφορετικού τύπου ζωής αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου και τους δημοσιογράφους καθώς η ύπαρξη του βακτηρίου υποδήλωνε *ύπαρξη εξωγήινης ζωή*. Αυτό λοιπόν δεν ισχύει. Ή τουλάχιστον δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Ας θυμηθούμε λίγο την περίπτωση:

Παραχωρείται η συνέντευξη Τύπου της ΝΑSΑ,στη διάρκεια της οποίας ανακοινώνεται η ύπαρξη ενός «εξτρεμόφιλου» βακτηρίου. Ειδικότερα,το βακτήριο ζει και αναπτύσσεται σε ακραίες συνθήκες αλατότητας και pΗ στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνιας Επιπροσθέτως,το βακτήριο φέρεται ικανό να ζει χωρίς φώσφορο, τον οποίο έχει αντικαταστήσει με αρσενικό Οι ειδικοί της ΝΑSΑ συμπεραίνουν ότι το εύρημα δηλώνει ότι η ζωή μπορεί να λάβει πολλές μορφές και ως εκ τούτου αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες (!)
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και οι τίτλοι τόσο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όσο και στα τηλεοπτικά δελτία αναφέρονται στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής Η επιστημονική επιθεώρηση «Science» δημοσιεύει το άρθρο των ερευνητών οι οποίοι ανακάλυψαν και μελέτησαν το βακτήριο Η δημοσίευση επιτρέπει στους επιστήμονες ανά τον κόσμο να κρίνουν και να επικρίνουν την εργασία των συναδέλφων τους

Τι δεν ισχύει:

Οι ερευνητές αυτοί έσπευσαν να δημοσιεύσουν έναν ισχυρισμό για ένα εξαιρετικά καινοτόμο εύρημα χωρίς να εξαντλήσουν στοιχειώδη πειράματα που να το επιβεβαιώνουν.

Συνοπτικά,

(α) η παντελής απουσία Ρ από το μέσο ανάπτυξης δεν επιβεβαιώνεται,

(β) η απομόνωση και απλή ηλεκτροφόρηση DΝΑ δεν αποτελεί απόδειξη, γιατί εσωτερικοί δεσμοί με Αs είναι εξαιρετικά ασταθείς,

(γ) καθαρό DΝΑ δεν απομονώθηκε και η παρουσία Αs σε αυτό δεν επιβεβαιώθηκε βιοχημικά,

(δ) αν επρόκειτο για νέα μορφή ζωής, θα έπρεπε να αποτελεί τουλάχιστον ένα διαφορετικό φυλογενετικό taxon και όχι ένα γνωστό γένος Ηalomonas.


Η ύπαρξη εκπροσώπων αυτού του γένους και άλλων ανθεκτικών σε αρσενικό είναι γνωστή από καιρό. Οι οργανισμοί αυτοί συγκεντρώνουν αρσενικό σε ειδικά κενοτόπια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και για το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο προφανώς παρουσιάζει μια πολύ μεγαλύτερη ανεκτικότητα σε Αs από ό,τι τα ως σήμερα γνωστά.
* Η πλήρης δημοσίευση υπάρχει στον ιστότοπο:
http://www.ironlisa.com/WolfeSimon-etal-Science2010.pdf
* Το blog site της «Σιδερένιας-Λίζας»:
http://www.ironlisa.com/
για πληρέστερη ενημέρωσή σας αξίζει να το επισκεφτείτε.

Ποιός αποκάλυψε την πλάνη;

Ο Έλληνας καθηγητής Κ. Δραΐνας όποίος με το επιστημονικό σχόλιο του που υιοθετήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των επιστημονικών εταιρειών Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, εντόπισε το επιστημονικό κενό.
Ο κ. Κώστας Δραΐνας είναι καθηγητής Βιοχημικής- Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=386684

Δεν υπάρχουν σχόλια: