18 Ιαν 2009

...από την Αγγλία έφηβος σκότωσε......

Πέρνωντας ως αφορμή την δολοφονία ενός έφηβου από έναν άλλο στη Αγγλία με δράστη από καλή και αγαπημένη οικογένεια με καθολική παιδεία θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τις αιτίες της πράξης του αυτής.

Δηλαδή πως γίνεται ένας μαθητής από αγαπημένη οικογένεια, που παρακολουθούσε όλα τα θρησκειακά καθήκοντα του να μπόρεσει να προβεί σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη;

Αξίζει να τονίσω την απάθεια καθώς και την απραξία των μεγάλων στην έρευνα της αστυνομίας για την διελεύκανση της εγκληματικής πράξης.

Ξεκινώντας την προσέγγιση έχω την γνώμη ότι η οικογένεια δεν ήταν αγαπημένη όπως αναφέρεται. Συγκεκριμένα πρέπει να απείχε από την διάπλαση του νέου ο πατέρας ενώ από την άλλη η εκκλησία δεν ωφέλησε ηθικοπλαστικά τον εν λόγο έφηβο.

Η εφηβεία είναι ένα στάδιο επανάστασης για τον νεαρό άνθρωπο αλλά ποτέ δεν μπορεί να φτάσει στην δολοφονία. Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, είχαμε εκρήξεις θυμό, αγανάκτιση αλλά όχι μέχρι του σημείου να σκοτώσουμε άνθρωπο.

Αν πάλι υποθέσουμε ότι, δεν φταίει η οικογένεια, δεν φταίει η εκκλησία, δεν φταίει το εφηβικό σύνδρομο τότε πιθανότατα τι θα μπορούσε να φταίει;

Θα μπορούσε να φταίει: η παρέα ή το διαδίκτυο ή τα ΜΜΕ ή η παιδεία που έλαβε από το σχολείο και τους δασκάλους του. Με μια κουβέντα το περιβάλλον που δρούσε ο έφηβος.

Δηλαδή φταίει η κοινωνία που τον περιέβαλε. Πιστεύω πως ναι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο νέος άνθρωπος για αυτήν του την πράξη αλλά η αδυναμία της σύγχρονης κοινωνίας να θωρακίσει με αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής , τον νέο άνθρωπο.

Ο Δημόκριτος είχε πει *Τα παιδιά που δεν επιμένουν και δεν κοπιάζουν , δεν μπορούν να μάθουν γράμματα, μουσική, αγωνίσματα ούτε τον σεβασμό που σταθεροποιεί την αρετή*

Μήπως η ευκολία που παρέχουμε στα παιδιά μας διδάσκει την ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή αξία και γενικά γίνεται η τροχοπέδη στην αρετή;

Μήπως όπως η δυσκολία δένει το ζευγάρι στην ζωή, το ίδιο δένει τον νέο με την αρετή;

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 1
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2

ΠΕΡΙ ΓΟΝΕΩΝ 1
ΠΕΡΙ ΓΟΝΕΩΝ 2

ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: