26 Μαΐ 2011

Σταμάτης Κριμιζής διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας

Όταν παιδί ακόμη συμμετείχε, κάθε Πάσχα, στο ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου, κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποια ημέρα ο γιος του Μικέ, του «Αμερικάνου», θα κατασκευάζει ρουκέτες, όχι σαν και αυτές που έφταναν μέχρι την απέναντι ενορία, αλλά σαν αυτές που ταξιδεύουν και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!

Το επίτευγμα αυτό, άλλωστε, είναι που καθιστά το Σταμάτη Κριμιζή (περί ου ο λόγος) το μοναδικό επιστήμονα στον κόσμο που μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την κατάκτηση.

Έχοντας καταξιωθεί διεθνώς, ακόμη και σήμερα, στα 73 του χρόνια, εξακολουθεί ενεργά να ασχολείται με τις πρωτοποριακές του έρευνες και εφαρμογές στη NASA. Νιώθει δε, τα ίδια σκιρτήματα σε κάθε νέα ανακάλυψη, που τον συνεπαίρνει, όπως και στη δεκαετία του ΄60, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο ανεξερεύνητο, τότε ακόμη, μαγικό κόσμο του διαστήματος.

Το βιογραφικό του μακροσκελές, όπως και ο κατάλογος με τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει: Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins (Τζον Χόπκινς) των ΗΠΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητες του επιφανούς επιστήμονα.

Όχι τυχαία, το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.) έδωσε το όνομα του σε έναν αστεροειδή («8323 Krimigis»), ο οποίος βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά, μεταξύ του Άρη και του Δία.

Το 2002, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, του απονεμήθηκε το Βραβείο Διαστημικής Επιστήμης Cospar, η ανώτερη τιμή που δίνεται από τη διεθνή διαστημική επιστημονική κοινότητα. Έχει τιμηθεί, επίσης, δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο της NASA (1981, 1986) και με διάφορα διπλώματα για εξαιρετική επιστημονική επίτευξη, αλλά και από άλλες Διαστημικές Εταιρείες.

Η Ελλάδα τον τίμησε το 1995 με το Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Στην προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας- Στόχος ένα στρατηγικό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας

Το Σεπτέμβριο του 2010, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής πρόθυμα δέχτηκε να συνδράμει την πατρίδα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), μια υπόθεση εξίσου δύσκολη, αν όχι και δυσκολότερη, σε σχέση με την επιστημονική του δράση, όπως δηλώνει ο ίδιος, χαριτολογώντας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=14258

Δεν υπάρχουν σχόλια: