10 Νοε 2011

Επιτέλους ξεκινήσαμε διαδικασίες για την εκμετάλευση του ορυκτού μας πλούτου

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει μια σοφή παροιμία και το ΥΠΕΚΑ επιτέλους έπειτα από πολιτική απόφαση προχωράει στην επιλογή διεθνούς συμβούλου, που θα αναλάβει την υποστήριξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τώρα στο ΥΠΕΚΑ βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συναντήσεις. Η τελική επιλογή του συμβούλου «κλειδώνει» εντός του Νοεμβρίου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης φέρεται να θέτει τουλάχιστον τρεις βασικές προϋποθέσεις, για την επιλογή του συμβούλου. Αυτές είναι:

● Πρώτον, ο σύμβουλος να διαθέτει φερεγγυότητα, επιστημονική επάρκεια και διεθνή αναγνώριση.

● Δεύτερον, να έχει αποδεδειγμένα γνώση των γεωλογικών και των άλλων δεδομένων, που σχετίζονται με τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

● Τρίτον, να εγγυάται υψηλές προδιαγραφές προστασίας και μηδενική περιβαλλοντική διακινδύνευση, τόσο κατά τη φάση των ερευνών, όσο και σε μελλοντική άντληση των κοιτασμάτων.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο υπουργείο από τη φάση της διαβούλευσης δημιουργούν αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ενδιαφέρον για το ελληνικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκδηλώνουν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, M. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία.

Το πραγματικό ενδιαφέρον θα επιβεβαιωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κατατεθούν οι φάκελοι του διαγωνισμού. Το υπουργείο υπολογίζει να αξιολογηθούν οι προσφορές και να ανακηρυχθεί ανάδοχος μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Στο μεταξύ, το ΥΠΕΚΑ, θα διατηρεί το δικαίωμα (από τις αρχές Δεκεμβρίου 2011, που θα υποβληθούν οι προσφορές και για δύο μήνες, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2012) να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του.

Ενδιαφέρον στοιχείο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποτελεί η ρήτρα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ ότι: «το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα, οποιαδήποτε στιγμή, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση ή να κηρύξει τη διαδικασία άγονη ή να αποκλείσει υποψήφιο, που πληροί τους υποχρεωτικούς όρους και απαιτήσεις συμμετοχής».

Πηγή:http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=102646

Δεν υπάρχουν σχόλια: