1 Νοε 2009

Καύση νεκρών, είναι ασέβεια ή ανάγκη;


Από την Romfea gr. διάβασα την είδηση ότι τον περασμένο Μάρτιο στον ημερήσιο Τύπο το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την επίτροπο Νομοθεσίας να ετοιμάσει νομοσχέδιο για την αποτέφρωση και ταρίχευση των νεκρών, ώστε να μπορούν και οι Κύπριοι να έχουν «το δικαίωμα διάθεσης του πτώματός τους βάσει της προσωπικής τους επιλογής».

Πρόσφατα δε, από δημοσιογραφικές και πάλι πηγές, πληροφορηθήκαμε ότι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου δήλωσε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση νομοσχέδιο που «θά δίνει το δικαίωμα της επιλογής για αποτέφρωση των νεκρών σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου ορθοδόξους και μη». Παλαιότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε το 2006, αφορούσε μόνο στους αλλοδαπούς, οι οποίοι διέμεναν στο νησί μας.

Το θέμα της καύσης των νεκρών στην Κύπρο, τέθηκε για πρώτη φορά από την Πολιτεία τό 2002. Τότε απασχόλησε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με αφορμή παλαιότερο αίτημα για αποτέφρωση της σορού του πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ Πλούτη Σέρβα, ο όποιος «είχε ζητήσει πριν το θάνατό του να μην ταφεί αλλά να αποτεφρωθεί η σορός του».

Είναι ασέβεια ή όχι η καύση των νεκρών. Μπορεί να διαχειρίζεται ένας άνθρωπος το σώμα του όπως επιθυμεί ή όχι;

Στην αρχαία Ελλάδα η τιμή στον νεκρό αποδίδονταν με την ταφή είθισται ένδοξη όταν αφορούσε πολεμιστές που έχαναν την ζωή τους για την πατρίδα. Εξού και το γνωστό *ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ*.

Περί ηθικής ο Λόγος (από την Πυξίδα των Ελλήνων)

Δώστε μου, λίγο από το φως σας σε εμένα τον τυφλό μπερδεμένο ανήρ......

Δεν υπάρχουν σχόλια: