15 Μαΐ 2010

Ιατρική ανακάλυψη από Έλληνα Ιατρό

Φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, ίσως να αποτελεί το "κλειδί" της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι "σκοτώνοντας" τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά "ξαναπρογραμματίζοντάς" τα.

Η ιστορία ξεκινάει πριν από μερικά χρόνια, όταν ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης καρδιολόγος στην Αλμπέρτα του Καναδά παρατηρεί ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση (μια σπάνια ασθένεια που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του καρκίνου) βοηθάει στην υποχώρηση της.

Η μελέτη έδειξε ότι το σκεύασμα DCA μπορεί να μικρύνει τους όγκους, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια.

Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον επαναπρογραμματισμό των μιτοχονδρίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να μη διογώνονται οι όγκοι στους πνεύμονες, το στήθος και τον εγκέφαλο τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό με τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ότι, αντίθετα με άλλες θεραπείες, όπως τη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία, δεν αλλοιώνονται όλα τα κύτταρα του οργανισμού, καθώς το φάρμακο "στοχεύει" μόνο στα προβληματικά μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων.

Ο δρ Μιχελάκης με την ομάδα του χρησιμοποίησαν το DCA σε ασθενείς με πολύ επιθετικό γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγήθηκε σε πέντε ασθενείς. Στις εξετάσεις έπειτα από 15 μήνες οι τέσσερις απ' αυτούς δεν είχαν αύξηση του όγκου, ενώ στους τρεις μειώθηκε ο υπάρχων όγκος.
Πηγή: http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=7129

Δεν υπάρχουν σχόλια: