26 Οκτ 2008

Δικαστές και Παραδικαστές

Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές παραδικαστικών και δικαστικών δρώμενων.

Ο Ευριπίδης από Σαλαμίνα είχε πει πως ο μοναδικός *τρόπος να κάνει κανείς τα πλήθη να δουν την ομορφιά της δικαιοσύνης είναι να τους διδάξει με απλούς τρόπους τις συνέπειες της αδικίας*.

Χιλιάδες υποθέσεις στοιβαγμένες στα δικαστήρια, δεν τελεσιδικούν, από τη μια οι απεργίες των δικηγόρων, από την άλλη οι χρονοβόρες και ψυχοφθόρες αναβολές και τέλος το αυξημένο κόστος απονομής της.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά έχουμε καιτη μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων.

Τώρα έχουμε και την μόδα των παραδικαστών, επίορκοι να υπηρετούν εξουσίες θρησκευτικού τύπου κάτω από το λάβαρο της ευσέβειας...

Δύσμοιρη Ελλάδα, δύσμοιρη δικαιοσύνη....

*Οι νόμοι μοιάζουν με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα αλλά σχίζεται από τα βαριά και μεγάλα* είπε ο Σόλωνας το 640 π.χ.

Και καταλήγουμε στη θλιβερή διαπίστωση ότι Νοσεί η Δημοκρατία.

Διότι η δικαιοσύνη μένει, να υπηρετεί τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς του Δήμου κάνοντας διάκριση έναντι των άλλων πολιτών.

Έτσι όλο σύστημα της μη απονομής, αποσκοπεί στην πολιτική προσπάθεια του συστήματος να απωθήσει τον πολίτη από το δικονομικό σύστημα απαξιώνοντας τον ιερό θεσμό της δικαιοσύνης.

Και λέω πολιτική προσπάθεια διότι όλα τα προβλήματα με τις λύσεις τους άπτονται της πολιτικής και των ενάρετων πολιτικών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: