19 Δεκ 2008

Πολιτεία και Πολίτες

Ακούμε συνέχεια από τους Έλληνες. Η πολίτεία φταίει. Η πολιτεία πρέπει να επιληφθεί του προβλήματος. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. Απουσιάζει η πολιτεία.

Αναρωτιέμαι σαν νεοέλληνας. Οι πολίτες μιας πολιτείας, τι πρέπει να κάνουν για την πολιτεία; ή καλύτερα τι δεν πρέπει να κάνουν για μια πολιτεία;

Κύριοι και κυρίες τις Ελληνικής Δημοκρατίας θρέμμα, των ευγενών φιλοσόφων της αρχαίας κλασικής γραμματείας και παιδείας που με τόση υπερηφάνια παινεύομαστε πρέπει να σας θυμίσω ότι την πολιτεία και τους πολιτικούς εμείς τους ορίζουμε.

*Το έργο των πολιτών είναι η κοινωνία της πολιτείας* είχε πει ο Αριστοτέλης.

Γιατί, αντί να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στην πολιτεία δεν αναλαμβάνουμε τις δικές μας;

Ποιές είναι αυτές;

Να κάνουμε πράξη τις αρετές που μας δίδαξαν οι προγόνοι μας στα περί της Πολιτείας θέματα. Ξεκινάμε με το πρώτο:

*ΝΟΜΩ ΠΕΙΘΟΥ* . Να πειθαρχούμε στο Νόμο ή να είμαστε νομοταγείς. (Δελφικό Παράγγελμα)

Το δεύτερο:

*ΠΑΤΡΙΣ ΕΝ ΜΕΙΖΟΝΙ ΜΟΙΡΑ* . (Πλάτωνας από Αθήνα) . Η πατρίδα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη μοίρα (θέση) .

*Το άτομο δεν ανήκει στον εαυτό του αλλά στο κοινωνικό σύνολο και ότι ανήκει στο άτομο και αυτό ανήκει στο σύνολο* . (Πλάτωνας) .

Τρίτο:

*Είναι κόσμιο να υποτασσόμαστε στον νόμο , στον άρχοντα και στον σοφότερο* . (Δημόκριτος από Άβδηρα) .

*Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου* . (Σωκράτης) .

Τέταρτο:

*ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΗ* (Σόλωνας από Αθήνα) . δηλαδή για να μάθεις να διοικείς πρέπει να μάθεις πρώτα να διοικείσαι ή ανάλαβε εξουσία αφού μάθεις πρώτα να εξουσιάζεσαι .

Ας αναλογισθούμε όλοι μας, χωρίς εγωισμό προκατάληψη και με καθάρια Νόηση το ρόλο μας, εμείς οι κατέχοντες και βολεμένοι απέναντι στα παιδιά μας, την Νέα Γενιά των Ελλήνων, τις αρετές που πρέπει πρώτα εμείς οι γονείς να διδάξουμε και έπειτα με την σειρά τους να ακολουθήσουν οι δάσκαλοι.

Πολιτεία, δίχως τις ψυχές των νέων νεκρά εστί. Ας προσέξουμε τι ψυχές τους και ας γίνουμε το φωτεινό τους παράδειγμα εμείς οι παλαιότεροι με την αρετή μας......

Περί Παραδείγματος

Περί Αρετής

Δεν υπάρχουν σχόλια: