Η δουλειά απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα τρία βασικότερα κακά απ' την ανία, απ' τα ελαττώματα και την ανάγκη. Και αυτό συμβαίνει διότι αφενός, η εργασία σε κάνει αναίσθητο απέναντι στις στεναχώριες αφετέρου, σου απελευθερώνει το νου.
Έχει δε, παρατηρηθεί ότι η άνεση και η ανάπαυση αποχαυνώνουν και χαλαρώνουν τη δύναμη της ψυχής. Τέλος η εργασία και η δημιουργία επιβραδύδουν τον ερχομό του γεράσματος και του εν γένει μαραζώματος.
Οι δύο πρώτες εντολές του Θεού στον πρωτόπλαστο Αδάμ ήταν: *Εργάσου και φύλαξε τον παράδεισο* ενώ οι αρχαίοι μας πρόγονοι είπαν το περίφημο: *ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ*. Που σημαίνει ότι η τεμπελιά είναι η μητέρα κάθε κακίας.
Εμείς οι νεοέλληνες έχουμε άλλες απόψεις περί αυτού του θέματος. Τι; Θεωρούμε λ.χ. ο τεμπέλης είναι έξυπνος, ότι δεν αξίζει να κοπιάζουμε γιατί υπάρχει έντονη εκμετάλλευση και δεν αξίζει τον κόπο η σκληρή εργασία, ότι εφόσον έχουμε σπουδάσει πρέπει να βρούμε και την ανάλογη εργασία, τα λεφτά είναι πολύ λίγα και πρέπει οι δικοί μας να μας στηρίζουν εφόσον τους κάναμε τη χάρη και σπουδάσαμε και άλλα τέτοια.
Δεν ξέρω αν υπάρχει και ποιός έχει δίκιο αυτό που ξέρω είναι ότι το μέτρο έχει χαθεί και όταν χάνεται το μέτρο διασαλλεύεται η τάξη και όταν διασαλλέυεται η τάξη διασαλλεύεται η θεμέλια λίθος για ευνομούμενη Πολιτεία.
Περί οκνηρίας
Υπάρχει η τεμπελιά σε εμάς τους Έλληνες, ή έχω άδικο
29 Δεκ 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου