2 Απρ 2010

Η έρευνα της επιστημονικής γνώσης δεν πρέπει ποτέ να ευτελίζεται κατά τέτοιο τρόπο (να επιδιώκουν οι άνθρωποι οικονομικά οφέλη)

Η φράση αυτή του Σωκράτη έρχεται στο νου μου όταν διαβάζω την παρακάτω είδηση....

Σε μια απόφαση που πιθανότατα θα έχει σημαντικές προεκτάσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και γενετικής, αμερικανικό δικαστήριο ακύρωσε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είχε εξασφαλίσει μια εταιρεία για τα γονίδια BRCA του καρκίνου του μαστού.

Η εταιρεία Myriad Genetics κατείχε από τη δεκαετία του 1990 τις πατέντες για τα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2 και είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα για το γενετικό τεστ για τα δύο αυτά γονίδια, κόστους 4.000 δολαρίων ανά εξέταση.

Στην Ευρώπη, όπου οι Αρχές ακολουθούν εξαρχής διαφορετική στάση για το θέμα, οι πατέντες της Myriad για τα δύο γονίδια είχαν ανακληθεί από το 2004.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε την Τρίτη ότι οι πατέντες πρέπει να ανακληθούν επειδή τα γονίδια είναι προϊόν της φύσης και δεν συνιστούν πραγματική ανακάλυψη ακόμα κι αν βρίσκονται υπό τη μορφή «απομονωμένου DNA».

Υ.Γ. *Οι ιδέες υπάρχουν στη φύση ως πρότυπα και όλα τα άλλα μοιάζουν με αυτές και είναι ομοιώματά τους* . (Πλάτωνας από την Αθήνα) .

Ο δικαστής αναγνωρίζει ότι η Myriad πέτυχε «ένα αναμφίβολα πολύτιμο σημαντικό επίτευγμα», καταλήγει όμως ότι η εταιρεία δεν δικαιούται διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεδομένου «ότι το απομονωμένο DNA [των γονιδίων] δεν είναι διαφορετικό από το αρχικό DNA όπως υπάρχει στη φύση».

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1121729

Δεν υπάρχουν σχόλια: