14 Απρ 2010

Παίρνουν ανάποδες στροφές........(επιστημονική ανακάλυψη)

Λονδίνο:
Ο κανόνας που θέλει τους πλανήτες να περιφέρονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, ακολουθώντας την περιστροφή του μητρικού τους άστρου, φαίνεται να ανατρέπεται από την ανακάλυψη εννέα εξωπλανητών που περιφέρονται ανάποδα.

Στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, και οι οκτώ πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (το επίπεδο της εκλειπτικής), ακολουθώντας τη φορά της περιστροφής του Ήλιου.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει τώρα ότι ανακάλυψε εννέα μακρινούς πλανήτες που γυρίζουν ανάποδα από τα μητρικά τους άστρα.

«Ρίχνουμε μια πραγματική βόμβα στο ερευνητικό πεδίο των εξωπλανητών» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμάουρι Τριόντ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης.

«Τα νέα αποτελέσματα πραγματικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή σκέψη, σύμφωνα με την οποία οι πλανήτες πάντα περιφέρονται προς την ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται το άστρο» πρόσθεσε ο Αντριου Κάμερον του Πανεπιστημίου Σεν Αντριους του Εδιμβούργου.
Οι «ανάποδοι» πλανήτες φαίνεται πως δεν είναι σπάνιοι στο Γαλαξία μας, και αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Όταν όμως πλησιάσουν πολύ το μητρικό άστρο μετατρέπονται από προστάτες σε καταστροφείς, καθώς «καταπίνουν» τους μικρότερους πλανήτες που βρίσκουν στο διάβα τους.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1125930&rss=yes

Δεν υπάρχουν σχόλια: