25 Απρ 2010

Βραβεία Ελλήνων φοιτητών Νομικής

 Οι φοιτητές του ΑΠΘ με τον πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο
 Νομικά μυαλά - «ξυράφια». Για δεύτερη χρονιά σάρωσε τα βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης, που πραγματοποιήθηκε στη Λουβαίνη του Βελγίου, η ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ πήρε δύο βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση Φοιτητών Νομικής (ELSA). Συμμετείχαν ο 25χρονος Βασίλης Μπικάκης, η 21χρονη Σεμίνα Μιχαηλίδου, ο 20χρονος Ορφέας Χασάπης-Τασσίνης και η 21χρονη Αμαλία Αθανασιάδου, υπό την καθοδήγηση των υποψήφιων διδακτόρων Παναγιώτας Πυρίδη και Λάζαρου Γρηγοριάδη. Επιβλέπων και πάλι ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Παναγιώτης Γκλαβίνης, που διδάσκει Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου.

Τα παιδιά πήραν δύο πρώτα βραβεία για τα γραπτά υπομνήματα στα οποία διαγωνίστηκαν, αυτό του καλύτερου δικογράφου εναγόμενου κράτους αλλά και των καλύτερων δικογράφων συνολικά! Ας σημειωθεί ότι η ομάδα ΑΠΘ αποτελούνταν από προπτυχιακούς φοιτητές, όταν αντίπαλες ομάδες από τα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εκπροσωπήθηκαν από μεταπτυχιακούς.

«Η διάκρισή σας τιμά το πανεπιστήμιό μας. Αποδεικνύει πως οι φοιτητές μας είναι σε θέση να διαγωνίζονται επιτυχώς με αλλοδαπούς συναδέλφους τους από εξέχοντα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και μάλιστα να διακρίνονται. Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να εκπέμπει προς τα έξω το ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο αδικείται από φαινόμενα που το δυσφημούν και που σε καμιά περίπτωση δεν το εκπροσωπούν» τόνισε χθες ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, που βράβευσε την ομάδα.

Τα πανεπιστήμια διαγωνίστηκαν φέτος επάνω σε διακρατική διαφορά που αφορούσε την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η διαφορά ανέκυψε μεταξύ μιας αναπτυγμένης και μιας αναπτυσσόμενης χώρας σε σχέση με την κυκλοφορία φαρμάκων που είχαν παραχθεί σε τρίτη χώρα. Το ζητούμενο ήταν κατά πόσο τα φάρμακα, που προστατεύονταν από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορούσαν νόμιμα στην αναπτυσσόμενη χώρα. Το παράδειγμα αυτό υπαινίσσεται μεγάλης κλίμακας διαφορές που έχουν ανακύψει σε συγκεκριμένες -λιγότερο αναπτυγμένες- χώρες σε σχέση με τα ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία του AIDS.

Συγχαρητήρια στους αξιόλογους Έλληνες φοιτητές

Πηγή: Ελευθεροτυπία (Νίκου Φωτόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: