8 Απρ 2010

Το καθήκον, του να είσαι πολίτης


«Είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά πάνω απ΄ όλα είμαστε πολίτες», λέει στη Λιμπερασιόν ο πρόεδρος του ομίλου Ερβέ Σαμπαλιέ. «Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου ότι έπρεπε να καταφύγουμε στην αστυνομία. Το ίδιο θα κάναμε αν διεισδύαμε σε ένα δίκτυο τρομοκρατών και μαθαίναμε ότι θα εκραγεί μια βόμβα στο μετρό και θα σκοτώσει 150 άτομα. Υπάρχει για άλλη μια φορά ο κίνδυνος να ξεκινήσει μια συζήτηση περί δημοσιογραφίας, ενώ η πραγματική συζήτηση είναι ότι σήμερα τα παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται στο έλεος αρπακτικών στο Ιnternet».

«Πρόκειται για σοβαρό ολίσθημα», αντιτείνει με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο Ρισάρ Μαλκά, δικηγόρος και ειδικός για το δίκαιο του Τύπου. «Ή δημοσιογραφική ταυτότητα έχεις ή αστυνομική, όχι και τα δύο. Και αν σήμερα καταδίδεις έναν παιδεραστή, δεν πρέπει αύριο να κάνεις το ίδιο με έναν τρομοκράτη, έναν έμπορο όπλων, αλλά και μ΄ έναν λαθρομετανάστη; Οσο για το επιχείρημα ότι ο όμιλος Capa ήταν αναγκασμένος να καταδώσει τους παιδεραστές, ο νόμος είναι σαφής: ο δημοσιογράφος δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωμένος να αποκαλύψει τις πηγές του». Πηγή : http://diastaseis.blogspot.com/

Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε το δίκτυο παιδεραστίας που είχαν ανακαλύψει μετά από έρευνα ενός έτους οι δημοσιογράφοι του ομίλου Capa, που είναι ο παραγωγός αυτής της σειράς Les Ιnfiltr s που μεταδόθηκε προχθές από το κανάλι France 2. Εν ολίγοις αφού ερεύνησαν διεξοδικά το θέμα της παιδεραστίας για έναν χρόνο έλαβαν την ομόφωνη απόφαση να δοθούν όλα τα ονόματα ή ψευδώνυμα των ανώμαλων στην αστυνομία.

Συγχαρητήρια στους ενεργούς αυτούς δημοσιογράφους που ενώ θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από το Τείχος που λέγεται δημοσιογραφικό απόρρητο εντούτοις η ιδιώτης τους ως πολίτες της Πόλης Κράτους τους υπερίσχυσε της επαγγελματικής τους ιδιότητας..........

Το καθήκον του πολίτη δεν πρέπει να περιορίζεται στην απόδοση φόρων στο κράτος αλλά να συνεχίζεται και στην προστασία που πρέπει να προσφέρει στο λοιπό κοινωνικό σύνολο προβαίνοντας σε πράξεις εθελοντικές και συμμετοχικές στην θωράκιση από τους παρανομούντες συμπολίτες του. Διότι η μη καταγγελία των εκνόμων περιπτώσεων τον καθιστά ταυτόχρονα, συμμέτοχο σε αυτές...!

Ανοχή = Συμμετοχή

Περί τύπου από την Πυξίδα Ελλήνων

Είμαστε καλοί πολίτες; από την Πυξίδα Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: